KURUMSAL
SON DUYURULAR
Balkan Körler Müzik Festivali
03 Mayıs 2024ŞARTNAMELERDE ERİŞİLEBİLİRLİK ŞART OLSUN ORTAK BASIN BİLDİRİSİ
03 Mayıs 202422.Olağan Genel Kurulumuz sert kış koşulları ve pandemi sebebiyle ertelenmiştir.
03 Mayıs 2024Yalnızca kadınların dolduracağı bir anket çalışması
03 Mayıs 2024Engelli kadınlar sivil toplum örgütlerinde haklarını arıyor: "Kararlara katılamıyor, temsil edilmiyoruz!"
03 Mayıs 202409.08.2022 salı günü saat 14:00'da Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, Görme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Nuran Üzgül, Türkiye Körler Federasyonu Teşkilatlandırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Fatih Karadayı, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Taşdemir, İbrahim Holat, Ramazan Koçak, Yönetici Asistanımız Sema Gerger'den oluşan bir heyetle Türkiye Noterler Birliği Başkanlığına yeni seçilen Emine Çağlayan’ı ziyaret ettik. Kabulde, Türkiye Noterler Birliği Saymanlığına yeni seçilen Abdullah İstemez de hazır bulunuyordu. Öncelikle Türkiye Noterler Birliğinin yeni yönetimine ve başkanına hayırlı olsun dileklerimizi ilettik. Yapılan görüşmelerde yıllardır kronikleşen ve bir türlü çözüme ulaşamayan noterlik işlemlerinde görme engellilerin tanık marifetiyle imzalarının geçerli olduğu uygulamayı bu dönem kendi yönetimlerinde değiştirmeleri gerektiğini talep ettik. Konuya ilişkin bir komisyon kurularak tarafları tatmin edecek bir yöntem bulmak suretiyle sorunun ortadan kaldırılması gerektiği düşüncesini heyetimize ileten sayın Çağlayan a, artık görme engellilerin sabrının kalmadığı, komisyon kurma süreçlerinin geçildiği, adalet ve aile bakanlıklarının görüşleri, aynı zamanda Türkiye insan hakları ve eşitlik kurumunun geçtiğimiz günlerde bu yöndeki görüşümüzü destekleyen, Türkiye Noterler Birliğine ceza veren kararı doğrultusunda işlem yapılması gerektiğini söyledik. Türkiye Noterler Birliğinin 2019/5 sayılı genelgesinin E fıkrasında yer alan görme engellilerle ilgili düzenlemenin ayrımcılık içermeyecek şekilde düzenlenmesinin 1512 sayılı noterlik kanununun 73. maddesine uygun olacağı görüşümüzü tekrarladık.
Başkan, 23 Ağustos tarihinde yönetim kurulu toplantılarının olduğunu, toplantı da bu konunun da görüşüleceğini ifade etti. Kendisine, eğer sözü edilen toplantıda talebimiz doğrultusunda bir karar alınmayacak olursa Türkiye Körler Federasyonunun 11 Haziran tarihli yönetim kurulu toplantısında aldığı karara uygun olarak Türkiye Noterler Birliğinin bu ayrımcı, rencide edici düzenlemesine karşı mücadelemizi yükselteceğimizi ifade ettik.
23.05.2022 tarihinde İstanbul da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının düzenlediği erken müdahalenin planlanması konusu çalıştaya katılınmış, Bakan Yardımcısı Sayın Rıdvan Duran ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Elmas Esra Ceceli’nin de hazır bulunduğu bu çalıştayda engellilerle ilgili çalışan stk yöneticileri bu konudaki görüşlerini aktarmışlardır.
· Öğrenci Seçme ve Yerleştirme merkezi başkanlığıyla 19.05.2022 tarihinde yapılan görüşmede; merkezi sınavlarda engellilerin yaşadığı başta okuyucu-kodlayıcı problemleri olmak üzere, merkezi sınavlarda kullanılan binalarının erişilebilirliği sorunları olmak üzere görüş alış verişinde bulunulmuş, gerekli özenin gösterileceğine dair söz alınmıştır. Federasyonumuzun görüşlerini içeren ayrıntılı bir rapor sunulmuştur.
· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Sayın Ertuğrul Soysal 24.05.2022 tarihinde ziyaret edilerek Federasyonumuzun çalışma yaşamıyla ilgili bazı sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Söz konusu ziyarette Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal’a engellilerin istihdam sürecinde özellikle özel sektörden kaynaklı yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri aşağıdaki şekilde sıralanarak taleplerimiz iletilmiştir. 4857 sayılı iş kanunu hükümleri çerçevesinde yapılan engelli işçi atama başvurularında özel sektör tarafından çıkarılan güçlükler, mülakatlardaki geçiştirme politikalarının ciddi bir sorun olduğu, Türkiye İş Kurumu koordinasyonunda özel sektör işverenleri ve engellilerin bir araya getirilmek suretiyle uygun pozisyonlarda değerlendirilmesinin sağlanması gerektiği, toplum yararına istihdam projesinin kamu yararına dernekler içinde uygulanması gibi taleplerimizin ivedilikle çözüme kavuşturulmasının tüm engellilerin yararına olmasıyla ilgili olarak sorun ve talepler belirtilmiştir. İlk aşamada Bakanlık tarafından 81 ilin İş Kur Müdürlüklerine yazı gönderilerek, işverenlerle iş arayanların İş Kur Merkezlerinde buluşturulmaları talimatının verildiği öğrenilmiştir.
· 27.05.2022 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Rıdvan Duran ziyaret edilerek engellilik alanıyla ilgili çeşitli sorunlar aktarılmıştır. Bu konular arasında;
a) Erişilebilirlik yasasının çıkarılması,
b) 5378 sayılı engelliler hakkında kanunda belirtilen erişilebilirlik kriterlerinin ertelenmeksizin ivedilikle yerine getirilmesi,
c) Birleşmiş milletler engelli hakları sözleşmesi kapsamında hazırlanması gereken ulusal raporun Federasyonumuzun da katlılarıyla bir an önce hazırlanması,
d) Engelli hakları izleme ve değerlendirme yüksek kurulunun toplanması,
e) Türk Ceza Kanunun 122. maddesindeki ayrımcılık hükümlerinin yeniden düzenlenerek nefret saikinden kurtarılması,
f) Engelli istihdam kotasının arttırılması….
· 03.06.2022 tarihinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu ziyaret edilerek, kör ve az görenlerin eğitimi üzerine görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bu konular arasında; yatılı görme engelliler okullarının pansiyonlarında kalan öğrenci sayısının azalma nedenleri ve alınacak önlemler, Ankara Aydınlıkevler’deki GörenEller Görme Engelliler Okulu, Gaziantep körler okulunun taşınma ve tadilatıyla ilgili sıkıntılar, Görme engelli okullarındaki öğretmen ve öğrencilerin teknrlojik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği, LGS de görev alacak okuyucu-kodlayıcıların yeterliliğinin sağlanması, İlköğretimi bitiren görme engelli öğrenciler için de meslek liseleri veya iş eğitim merkezleri açılmasının yararlı olacağı, birden fazla engel grubunun bir arada eğitim görmesinin güvenlik ve iletişim gibi sıkıntılarının bulunmasından dolayı sorunların yaşandığı ve çözülmesi gerektiği Ulusal düzeyde özel eğitim şuraasının düzenlenmesinin gerekliliği gibi talep ve görüşler dile getirilerek karşılıklı bir mutabakat sağlanarak görüşme sonlandırılmıştır.